Elektrische
Fietsen
Elektrische fietsen site van Benelux
Informatie over de elektrische fiets.

Elektrische fiets begrenzer


Elke elektrische fiets zal uitgerust zijn met enkele technische onderdelen. De accu, de motor, de boordcomputer,  … . Een ander belangrijk onderdeel van de elektrische fiets is de begrenzer.

Net zoals scooters en andere gemotoriseerde voertuigen beschikt de elektrische fiets over een begrenzer. De begrenzer beperkt de maximale snelheid tot een beperkt aantal km/u. In het geval van de elektrische fiets zal de maximumsnelheid 25 km/u bedragen, zoals de wet het oplegt. Dit geldt voor alle types elektrische fietsen (zowel pedelec als e-bike). Onthou wel dat de wet je elektrische fiets alleen als normale fiets zal worden gezien als deze trapondersteuning biedt. Met andere woorden; je zal niet vooruit komen zonder zelf te trappen.
Als de fiets ook enkel gemotoriseerd kan vooruitkomen, zonder zelf mee te trappen, zal deze dus niet als normale fiets worden gezien.

Indien je toch meer als 25 km/u wil gaan, moet je je aan een aantal richtlijnen houden. De elektrische fiets valt dan onder de categorie motorvoertuigen. Daarvoor heb je dan een WAM-verzekering nodig, een nummerplaat, een helm, …. Let wel op dat de WAM-verzekering enkel nuttig is als je elektrische fiets beschikt over trapondersteuning. Als je fiets kan vooruitkomen door een geautomatiseerde motor, zonder dat je zelf hoeft te trappen, heb je een andere verzekering nodig. Ga dus zeker langs bij je verzekeringskantoor en/of fietsenwinkel om alle juiste informatie te bekomen.

Hou deze informatie ook zeker in je achterhoofd als je beslist om je fiets zelf om te bouwen. Lees in dat geval goed de handleiding en vraag naar de actuele informatie omtrent de verzekering en wetgeving.