Elektrische
Fietsen
Elektrische fietsen site van Benelux
Informatie over de elektrische fiets.

Elektrische fiets certificaat


Net zoals elk ander gemotoriseerd voertuig moet de elektrische fiets aan enkele verplichtingen voldoen. Zo is er bijvoorbeeld vaak de vraag of een elektrische fiets een certificaat nodig heeft. Daarom moeten we een onderscheid maken tussen de 2 soorten elektrische fietsen.

Een eerste mogelijkheid is dat de fiets een elektrische trapondersteuning heeft, dat alleen in werking komt als je zelf mee trapt. In dat geval wordt het door de wetgeving beschouwd als een normale fiets. Dan wordt het aangeraden om een WAM-verzekering af te sluiten. Deze verzekering kan je meteen afsluiten bij aankoop van de elektrische fiets.

Als je fiets een gemotoriseerde aandrijving heeft waarbij het niet noodzakelijk is om zelf mee te trappen, wordt het beschouwd als een motorvoertuig en heb je andere verplichtingen. In het geval van geautomatiseerde aandrijving zal je je elektrische fiets moeten laten keuren. Bij goedkeuring krijg je dan een certificaat (net zoals bij alle andere motorvoertuigen) dat je altijd bij je moet hebben.