Elektrische
Fietsen
Elektrische fietsen site van Benelux
Informatie over de elektrische fiets.

Elektrische fiets China


Het is niet onbekend dat China meestal als één van de eerste mee ingaat in de gekte van de nieuwste gadgets en uitvindingen. Met de elektrische fiets verloopt dit niet anders. In 2009 werden er niet minder dan 22 miljoen elektrische fietsen verkocht, waardoor het aantal elektrische fietsen praktisch hetzelfde is als het aantal auto’s.

De populariteit van de elektrische fiets in China is goed te begrijpen. Hong Kong heeft zo’n zeven miljoen inwoners, wat neerkomt op zo’n 6640 personen per vierkante kilometer. In zo’n drukke stad is het haast onbegonnen werk om met de auto te rijden, en een gewone fiets kost teveel trapwerk. Daardoor heeft de elektrische fiets daar nu zijn grote opkomst.

Eén van de toonaangevende producenten in China is de fabrikant Xin Ri. Het bedrijf produceerde zo’n duizend fietsen in zijn eerste jaar, tegenover 1,8 miljoen in 2009. De populariteit is overduidelijk. Niet alleen houdt dit bedrijf zich bezig met zoveel mogelijk winst te maken, het geeft ook blijk aan milieubewustheid. Het is niet ongekend dat China één van de meest vervuilende landen ter wereld is. Men schat rond 750 000 vroegtijdige sterfgevallen door de sterke vervuiling en verontreiniging. Xin Ri maakt zo bijvoorbeeld gebruik van de Chinese politiek om milieuvriendelijkere oplossingen een kans te geven. Zo kosten vergunningen voor scooters nu meer als vroeger, en er wordt meer aandacht besteed aan fietspaden.

De producenten blijven niet alleen in China; de vele bedrijven exporteren hun elektrische fietsen ook naar het buitenland. Zo’n 70% daarvan kwam terecht in Noord-Amerika en Europa. Dit kan sommigen wat afschrikken, aangezien het vooroordeel ons wijsmaakt dat Chinese vervaardigde elektrische fietsen vaak van mindere kwaliteit zijn. Toch zijn er enkele die het tegendeel bewijzen. JD Components (gelegen in Dongguan) produceert zo bijvoorbeeld de Union Switch, die toch een goede reputatie heeft.