Elektrische
Fietsen
Elektrische fietsen site van Benelux
Informatie over de elektrische fiets.

Elektrische fiets onderdelen


Vanzelfsprekend zal een elektrische fiets meer onderdelen hebben dan een gewone standaard fiets. We zullen ze even overlopen.

Een voornaam onderdeel is de accu. Hoe ver en efficiënt je zal kunnen fietsen hangt af van welk soort accu je kiest. Die keuze hangt af van je persoonlijke wensen. Grotere accu’s bieden een hogere actieradius, en kleinere minder. Met reserveaccu’s kan je een hogere actieradius bekomen.

Naast de accu heb je natuurlijk ook nog een motor nodig. Een elektrische fiets heeft een hubmotor die rechtstreeks aan het wiel gekoppeld is, waardoor het rendement van het accu het hoogst is. Samen met de accu staat de motor in voor ondersteuning bij hellingen of langere afstanden.

De boordcomputer geeft je informatie. De afstanden die je hebt afgelegd, de weerstand, gegevens over de accu, … . De informatie die je krijgt is natuurlijk afhankelijk van welk soort boordcomputer je hebt.

Een laatste, maar toch nog belangrijk onderdeel is de lader. Aangezien je elektrische fiets is uitgerust met accu’s, zal je ze regelmatig eens moeten opladen. Als je lange afstanden gaat fietsen is het een slimme keuze om de oplader mee te nemen, zodat je je accu’s kan opladen als het nodig is.

Net zoals bij een auto of een motor vragen deze onderdelen natuurlijk wat onderhoud, en dan vooral de accu. Het is belangrijk om de accu even te laten afkoelen na te fietsen, dan kan je hem weer opladen. Net zoals bij een GSM is het een goede keuze om hem volledig op te laden. Als de oplader aangeeft dat de accu helemaal opgeladen is, laat je hem best toch nog even doorladen. Tegen het einde gaat het opladen namelijk wat trager dan in het begin.