Elektrische
Fietsen
Elektrische fietsen site van Benelux
Informatie over de elektrische fiets.

Elektrische fiets dichte kettingkast


Net zoals gewone fietsen hebben elektrische fietsen een dichte, half open of open kettingkast. Bij elektrische fietsen zijn de verschillen en kenmerken hiervan wel wat anders dan bij gewone fietsen.

Of de kettingkast open of gesloten is heeft te maken met de versnellingen. Als de elektrische fiets is uitgerust met naafversnellingen, zal dat model een dichte kettingkast hebben. Hierdoor is er geen plaats in het achterwiel voor de motor, en zal dan op het voorwiel geplaatst worden waardoor het fietsen (en de fiets zelf) zwaarder wordt. Een voordeel van de naafversnelling is het bedieningsgemak, en natuurlijk ook het dichte kettingscherm zelf.

Modellen met derailleurversnellingen hebben een halfopen kettingscherm. Deze fietsen wegen vaak heel wat minder, maar de aandrijving vergt meer onderhoud. Vanzelfsprekend zal de ketting gesmeerd moeten worden tegen roestvorming.

Er zijn op zich geen voor- of nadelen of de motor nu achteraan of vooraan is geplaatst. Als de motor achteraan zit, krijg je meer het gevoel van ‘geduwd’ te worden, en als de motor vooraan zit je meer ‘getrokken’ wordt. Terwijl een open kettingkast sportiever lijkt en vaak meer versnelling heeft, heeft de elektrische fiets met gesloten kettingkast een elegantere uitstraling, wat tevens minder onderhoud vergt. De keuze hangt dus volledig af van wat jij wil.