Elektrische
Fietsen
Elektrische fietsen site van Benelux
Informatie over de elektrische fiets.

Vergelijk elektrische fietsen


Wat als een fiets voor senioren begon, is intussen uitgegroeid tot een modieuze en praktische fiets die dagdagelijks gebruikt wordt en waar zelfs sportieve fietsers niet meer spottend op neerkijken: de elektronische fiets is een plus voor allen.

Het aanbod reikt van leuke city-bikes over vouwfietsen tot mountainbikes, ja zelfs tot ligfiets. Het principe is simpel: in de onder- of zitbuis van het frame wordt een motortje ingebouwd, de energie komt uit een accu. Met behulp van sensoren wordt gemeten hoeveel kracht de fietser moet hebben om een bepaald stuk te fietsen. Hoe zwaarder het fietsen wordt, des te meer ondersteunt de motor met extra duwkracht. Bij tegenwind of bij een helling kan het drievoudige van je eigen krachten gehaald worden met ondersteuning van de motor. Bij andere modellen wordt de stroom die de accu levert door middel van een draaisysteem bij de handvaten aan het stuur gecontroleerd. Zo bepaal je zelf meer.

Wie eraan denkt zelf een elektrische fiets aan te kopen, kan best even modellen vergelijken. Er zijn namelijk verschillen op te merken, onderling en tegenover een normale fiets. Ten eerste bijvoorbeeld inzake het gewicht. Elektrische fietsen bezitten een accu en zijn daardoor iets zwaarder dan gewone fietsen. Tot nu toe zijn de fietsen met een lithium-ion accu het lichtst. Bovendien is een garage zeer handig: zo’n fiets naar het derde verdiep sleuren elke dag, is niet zo fijn.

Ten tweede is bij sommige elektrische fietsen de accu ingebouwd. Dat ziet er weliswaar mooier uit maar dat betekent ook dat je de ganse fiets naar een stopcontact moet brengen. Soms kan dat voor problemen zorgen. En tenslotte, ten derde mag een elektrische fiets niet sneller kunnen rijden dan 25 kilometer per uur in Nederland. Je mag dan wel zelf nog bijtrappen. Je kunt dan makkelijk tot maximaal 35 kilometer per uur halen.