Elektrische
Fietsen
Elektrische fietsen site van Benelux
Informatie over de elektrische fiets.

Techniek bij een elektrische fiets


Bij de elektrische fiets worden er allerhande technieken toegepast die samen een geheel vormen en de fiets naar behoren laten functioneren. Allereerst heeft U de batterij en natuurlijk de vraag welk type hierbij de beste is. In het algemeen zijn er 4 soorten accu’s, zijnde de SLA of Sealed Lead Acid, de NiCd of Nikkel Cadmium batterij, de NiMH of Nikkel Metaalhybride batterij en de Li-Ion of Lithium Ion batterij. Elk van deze batterijen heeft z’n voordelen en nadelen en afhankelijk hiervan worden ze al dan niet vaker of minder toegepast. 

Het eerste type, de SLA, is te vergelijken met de accu van een auto met als groot nadeel het gewicht. De NiCd batterij is lichter en dus in principe efficiënter maar door het gekende geheugeneffect en de nadeligheid voor het milieu bijna van de markt verdwenen. De Nikkel Metaalhybride batterijen hebben dan weer een hogere capaciteit en zijn dus vrij bekend. Tot slot, de Lithium Ion batterijen, deze zijn enorm rendabel en wegen niet veel, het grote nadeel is de kostprijs die vrij hoog ligt.

Bij de motoren is er niet veel keuze, de meest voorkomende soort is hier de naafmotor, ook wel de hubmotor genoemd. De reden hiervoor is het hoge rendement, de motor zit namelijk in het wiel waardoor de energie van de batterijen dus optimaal wordt benut. Dit type motor is dus niet alleen rendable maar ook nog eens stil en discreet, U ziet namelijk geen externe kettingen hangen of dergelijke. Bij hubmotoren zelf heeft U nog twee kleine onderverdelingen, zijnde die met inwendige tandwieloverbrenging en die zonder, waarbij die zonder een motor bevatten die op zich ronddraait en die met een inwendige elektromotor bevatten die het geheel laten ronddraaien. Beide toepassingen komen even vaak voor bij alle beschikbare modellen.